Kedves Olvasók! Ebben a bejegyzésben az Odesszai Privózra kalauzollak el benneteket, ami a város legnagyobb és leghíresebb húspiacát tudhatja magáénak. A húspiac környéke számít az otthontalan kutyák legjobb élelelmszerző placcának, ezért hát nem meglepő, hogy itt találkozhattam a legnagyobb, és legerősebb egyedekből álló falkával. A falka tagjai már hajnalban gyülekeznek ott, ahol a húst szállító járgányok (általában autó, de lehet átalakított oldalkocsis motor, bicikli, vagy kézikocsi) leparkolnak, hogy beszállítsák a fél disznókat a piac fedett területére. Fajtársaim csak a délelőttöt töltik csak itt, hiszen délután már nem érkezik friss szállítmány, ezért ekkor visszavonultak a Sevcsenkó Parkba, amelyről a  korábbi írásomban már szót ejtettem.   

A húspiacról annyit tudok, amennyit a kétlábúaktól hallottam. Hatósági igazolvány a hús árusításához itt nem kell, és az ukrán ÁNTSZ sem gyakori vendég errefelé. Az alábbi képsorozat akkor készült, amikor egyik reggel elmentem a Gazdával grúz kenyeret venni a piac szomszédságában álló pékségbe. Éppen akkor gördült a bejárat elé ez a disznóhúst szállító utánfutó. A Gazda nem állhatta meg, hogy ne örökítse meg ezt az errefelé mindennapos jelenetet, amelyet így veletek is megoszthatok. A jobblétre szenderült disznó csülkei hivogatóan integetnek a nyitott utánfutóból, így a szemfüles falkatagok azonnal körégyűlnek, és csorgó nyállal, de türelmesen várják, hogy nekik is lepottyanjon valami.  

 

Lepottyant. Az árus nem zavarta el a kis koldusokat. Nemcsak hogy jószívűen megengedte, hogy a kutyák az utánfutóból a földre kicsorgott vért felnyalogassák, még vetett is nekik néhány felesleges fület és farkat. 

Könnyen belátható tehát, hogy ezek az ebek társadalmilag igen fontos köztiztasági feladatokat is ellátnak, hisz különben ki más takarítaná fel a vértócsát az aszfaltról?

A kutyák itt épp az utánfutóból kicsorgó vért nyalogatják fel a földről

 

A falka tagjai a koncot békésen elosztották maguk között, és ki-ki elvonult a sajátjával.

 

Miután a hús a kis kézikocsit segítségével épületen belülre került, az ebeknek már kevesebb lehetősége volt a koldulásra, általában ki kellett várniuk a következő árus érkezését.

Bepakolás a csarnokba

Nézzétek azt a tiszta, csíramentes kötényt a hentesen!

 Persze minden szabály alól vannak kivételek, és vannak kivételesen szerencsés ebek. Akadt, aki szabadon róhatta a köröket az állott hústól nehéz, fullasztó levegőjű csarnokban, ahol az árut hűtetlenül, a csupasz asztalról árulják.  

És akkor itt bemutatnám azt a szerencsés fajtársamat, aki a csarnok belső rendjére felügyelt. A Gazda is többször látta őt odabent, de a lenti felvételt nem ő, hanem egy helyi újság, a думская.нет készítette.

Jelentem, ezennel befejeztem az odesszai kutyákról szóló, két részes eszmefuttatásomat. Tudom, hogy ezek semmilyen módon nem kapcsolódnak rendőri mivoltomhoz, de mivel érdekesnek, és a hazaitól nagyon eltérőnek találtam az itteni állapotokat, ezért úgy gondoltam, talán más is így találja majd.  A következő bejegyzésemben csak korlátozott számban fordulnak majd elő négylábú egyedek, de remélem, azt is szórakoztatónak találjátok. Abban a szerkesztőm osztja majd meg odesszai élményeit, amit két szóban úgy talált összefoglalni, hogy kommunista giccsparádé. Tartsatok velem (vele) legközelebb is.   

Kövess engem facebookon is. Kattints ide: https://www.facebook.com/nozinaploja/